🌃 Nattsvart 

Det Ă€r intressant med de associationer som finns till orden natt, mörker och svart. Förutom att fĂ€rgen svart kan vara karaktĂ€ristiskt för en del mĂ€nniskors klĂ€dval eller stil, eftersom svart Ă€r lĂ€tt att kombinera med andra svarta klĂ€der, sĂ„ Ă€r det oftast, kanske lite tunga, nĂ€st intill deprimerande eller skrĂ€mmande accosiationer. Varför Ă€r det sĂ„? Det Ă€r ju Ă€ndĂ„ under natten och i sömnen som vi har möjlighet att reparera oss. Det Ă€r under nattens vila som all bearbetning sker av dagens hĂ€ndelser. Natten och mörkret innebĂ€r i det hĂ€nseendet nĂ„got positivt för oss som mĂ€nniskor, men Ă€ndĂ„ associerar vi mörker och svĂ€rta till död, begravning, rĂ€dsla eller deppighet mm. 

Vad Ă€r effekten av nattens och mörker, i och med att det Ă€r en reparationstid? Det som repareras Ă„terfĂ„r ju sin funktion som t.ex. nĂ€r bilar repareras och trasiga delar byts ut till hela. Under nattens sömn ges jag möjlighet till en reparation för att kunna fungera som mĂ€nniska och dĂ€r hjĂ€rnans bearbetning av dagens hĂ€ndelser gör att jag kan förstĂ„ mig sjĂ€lv och andra bĂ€ttre i tolkningen av mina drömmar.

Det positiva med mörkret Àr vilan som den skÀnker. Det blir pÄtagligt nÀr jag cyklar under vinterhalvÄret och beroende pÄ vilken belysning jag har sÄ cyklar jag ibland mer pÄ muskelminne eller kÀnslan jag har av vÀgen Àn pÄ synens kapacitet. StrÀckan genom den mörka skogen inger en otrolig harmoni som bara en sovande skog kan utstrÄla. Det enda som kan störa skogens sömn Àr vinden som blÄser i trÀdkronorna. Vinden fÄr trÀden att spjÀrna emot och gör sÄ att de inte riktigt kan slappna av och bara stÄ och vila. Bortsett frÄn vindens effekter, sÄ befinner sig resten av skogen i en skön dvala fram till dess att solen stiger upp och försöker fÄ sina strÄlar att trÀnga igenom bladverk och stammar, med ett blandat resultat. I mörkret finns ocksÄ tystnaden och den kombinationen Àr fantastiskt rofylld. Det Àr pÄ den hÀr tiden pÄ dygnet som jag har möjlighet att finna mig sjÀlv bit för bit och i den hÀr kravlösheten kommer mÄnga kreativa tankar. Det Àr den perfekta tiden nÀr inget krÀver min uppmÀrksamhet, jag kan rÄ om mig sjÀlv till hundra procent och njuta av det. Varken syn eller hörsel krÀver uppmÀrksamhet, mörkret och tystnaden tar bort allt som kan distrahera. HÀr finns nÀst intill ett oÀndligt utrymme för tankarna att rymmas pÄ.
NĂ€r jag nĂ€rmar mig bebyggda trakter, sĂ„ mĂ€rker jag kontrasten tydligt. HĂ€r lyser gatlyktornas sken mellan trĂ€dstammarna och ju nĂ€rmare ljuset jag kommer, ju mer liv och rörelse blir det. Den ökande ljus- och ljudnivĂ„n blir  som att morgonen strĂ€cker pĂ„ sig, som en katt som strĂ€cker pĂ„ sig efter att den har vaknat. Med ökningen av ljus och ljud, trĂ€ngs mĂ„nga av mina tankar bort till förmĂ„n för yttre intryck och impulser. Den harmoniska skogen lĂ€mnar över till en ny fantastisk dag som tar sina första trevande steg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s