Nyans av dimma 

Vid sjön var morgondimman kompakt och tät och siktsträckan var endast fram till strandkanten och horisonten syntes inte av den lilla sjön. Det gav en 2-dimensionell upplevelse, ungefär som kulisserna på en teater. Det var långt ifrån den vackra beskrivningen av älvor som dansar över sjön, som morfar använde för att beskriva dimman. Den typen av dimma infinner sig bara de dagar då sjön är varmare än luften. Då ser det verkligen ut som otroligt många älvor dansar elegant och graciöst över sjön. Den här morgonen var dimman snarare tjock än elegant och det fanns en kompakthet som på något sätt gjorde att luften stod stilla, allt stod stilla utom jag och kanske var det just det som skapde själva kulisskänslan? Den kompakta täta dimman skapade även ett tunt vackert lager av oräkneliga små droppar över hela jackan och vantarna. Det fick kläderna att stråla på ett matt sätt, ungefär som att kläderna hade varit täckta av oändligt många och små otroligt vackra pärlor. 

En annan nyans av dimma är den vackert vilande slöja som kan ligga över jorden. Då är det nästan som att molnen har lagt sig ner på jorden för att vila en liten stund. Dimman begränsar sikten så att jag bara ser det som är närmast och kontrasten mellan det som är nära och det som är på avstånd är så stor att det som är närmast blir så otroligt färgstarkt. I jämförelsen mellan det som är nära och det som finns på avstånd skapas känslan av att det som är nära är färgstarkt, även om det i sig inte är färgstarkt. 

Med den begränsade sikten minskar möjligheten till att se vad som finns längre bort, eftersom dimman skapar en fysisk omöjlighet till att se längre bort än det som är precis framför mig. Det ger en behaglig siktsträcka där distraktioner försvinner och ger en vila i att bara vara här och nu. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s