Kontorsljud i dimma 

När man ser ​tät dimma på nära håll och upplyst av gatubelysningen, så ser man detaljerna av dimman klart. Dimman består av miljardtals otroligt små vattendroppar som befinner sig mycket nära varandra. På avstånd ser man inte de miljardtals otroligt små vattendropparna utan bara en tät vägg. En dimmig dag när molnen ligger och vilar sig på jorden och på så sätt skapar en begränsad sikt, blir det uppenbart att hörseln tar över för att kompensera för den begränsade sikten. Det blev en tydlig upplevelse när jag tittade ut genom fönstret på jobbet och märker att jag hör vanliga ljud som jag inte har reflekterat över tidigare.  

Som till exempel det litet mullrande ljudet som kaffeautomaten ger ifrån sig när bönorna mals, vilket avslutas med ett litet lätt, dovt och tjutande ljud i samband med att kaffet serveras i muggen. 

Samtidigt som kaffeautomaten arbetar hörs ett behagligt sorl av röster med inslag av tangentbordsknatter och det mjuka ljudet av vatten som håller på att koka upp i vattenkokaren. Det allmänna ljudet bryts då och då av, från samtal som förs i närheten av skrivbordet och kan ibland avbrytas av en gnisslande stol. Emellanåt hörs hostande, nysningar och någon som snyter sig. På olika avstånd runt omkring mig hörs det röster vilka skapar en magisk känsla av surroundljud och som ackompanjeras av ljud från klackar mot heltäckningsmatta och klackar mot parkett där det finns ett inslag från blandade ringsignaler till de olika telefonerna. Trots att det utspelar sig på jobbet, så uppstår en hemtrevnad i det bekanta och välkända. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s