Vatten 

Vatten är något av det mest fantastiska som finns på vår jord. Jag kommer därför att ta upp några aspekter på vatten och börjar med det vackra och avslutar med en känsla.  

Vatten som prisma; Efter ett regn precis när solen gick upp fick jag och en kollega se något som var fantastiskt vackert på vår morgonpromenad. Alla regndroppar som hade lagt sig till rätta på träd och buskar blev förvandlade till tusentals, kanske miljontals små prismor. I alla de här prismorna såg vi ljusets alla färger, de som kan ses i regnbågen. Ju närmare vi tittade på regndropparna desto fler färger kunde vi se och beroende på vilken vinkel solljuset föll in från, så förstärktes de olika färgerna olika mycket. Det var vackrare än att gå in i en sal full med kristallkronor. 

Vatten som snö; Fruset vatten kan ge nästan samma effekt. Skillnaden är att fruset vatten i form av rimfrost ger en mer gnistrande och glittrande effekt, som kan påminna om en Oscarsgala men ändå så otroligt mycket mer fantastiskt. När fruset vatten faller, i form av oräkneliga unika snöflingor då är det svårt att inte bli fascinerad av den noggrannhet och mångfald som lägger sig på marken och senare skottas ihop i snödrivor. Spontant känner jag en enorm glädje när jag tänker på hur viktigt det är för någon att varje liten detalj har betydelse och spelar så stor roll att denna någon, som jag definierar som Gud, minutiöst designar varje snöflinga för att den ska vara unik och vacker. Om det finns en omtanke om det lilla och kortvariga, hur stor är då inte omtanken om det som är större och varar längre? Den här estetiska precisionen av varje snöflinga är så viktig att det inte spelar någon roll att de ibland har en kort livslängd. Snöflingan lämnas inte åt slumpen till att bli det som den råkar bli, den blir det som den är ämnad till att vara. Snöflingans funktion är viktig, då den lyser upp i en mörk årstid och gör det på ett vackert sätt. Det är det vackra omkring oss, som får oss att må bra och det är viktigt. 

Vatten som is; En annan form av fruset vatten är isen som sakta men säkert bildar istäcken på sjöar. När den har nått en tillräcklig tjocklek, är det fantastiskt roligt att kunna ta på sig skridskorna och åka för att kunna andas in den härligt krispiga luften. Det är ett tyst och snabbt sätt att förflytta sig och har stora möjligheter till konstfulla och innovativa sätt röra sig på. Vid de ovanliga tillfällena då isen är spegelblank, är det fascinerande att studera det som finns under isen. Den klara blanka isen skapar en härligt svävande känsla när jag tittar ner mot botten. 

Vatten som dryck, är i mitt tycke den bästa måltidsdrycken, eftersom den inte tar ifrån smaken från maten. Kryddningen på maten har möjlighet att blomma ut och distraheras inte av andra smaker. Olika temperaturer på dricksvattnet ger också olika effekter, som att kallt vatten släcker törsten bra. Varmt vatten i form av te tar bort frusenhet och ljummet vatten skapar en mättnadskänsla. Att ha möjligheten att kunna dricka vattnet direkt ur kranen utan att koka vattnet innan, är en stor ynnest som vi har i Sverige.  Det blir man väldigt medveten om efter att ha kommit hem från en resa där man har behövt köpa buteljerat vatten. Oftast smakar sådant vatten okej, men har man riktig otur så smakar det klor. Då känns varje klunk som en kallsup från en simbassäng. I vissa länder behöver vattnet kokas innan det dricks. Då används ibland samma kärl för att koka dricksvattnet i, som har använts till matlagningen och vattnet smakar matolja, den smaken är inte heller så tilltalande. Det är de olika smakerna på vattnet från utlandsresor som skapar en positiv känsla vid hemkomsten. Det är känslan av ett översvallande lyckorus kombinerat med lyx, när jag bara kan vrida på kranen och dricka vattnet som det är. Jag kan då ha vattnet i munnen ett tag för att bara känna och smaka på det och framförallt njuta av det. 

Vatten som värmekälla; Kalla dagar kan jag utnyttja varmvattnet som en värmekälla. Jag berättade för en kollega att jag ibland kan stå med händerna under vattenkranen och låta det varma vattnet strömma över händerna för att värma mig när det är kallt på jobbet, ett sätt att tina upp på. Kollegans intressanta respons var att det finns ytterligare en positiv effekt av att låta vattnet strömma ner över händerna. Förutom att vattnet värmer, så skapar det samtidigt en beröring. Jag har tidigare inte tänkt mig vatten som ett element för beröring. Men vattnet berör med dess mjuka forsande ur kranen och dess lena smekningar över händerna. Det skapar en lugnande och harmonisk upplevelse och kanske är det därför som bubbelpool är så behagligt, för att det finns en smekning av kroppen som skapar en avspändhet. 

Jag har en stor tacksamhet och känner glädje över det rena vattnet som finns lätt tillgängligt i bostaden, men också över vattnets vackra effekter och dess multipla användningsområden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s