Att tänka på de döda eller döden 

På Allhelgona helgen är det många som besöker kyrkogården och sätter ett ljus, kanske också lägger en krans eller annat arrangemang på graven för de anhöriga. Det är ett sätt att hedra minnet av de som har gått bort. Men varför ägna en helg om året till det? Varför inte besöka graven de trevliga dagarna på året, när solen lyser och det är varmt, varför välja en tid när det är kallt och blåsigt, när man långt ifrån njuter av besöket? Vi har ju hela året på oss att hedra de bortgångnas minne, men de flesta av Sveriges befolkning väljer att göra det på samma kalla dag. 

Varför har vi inte den friheten till att göra sådana hågkomster när det passar oss och inte när det är kutym att göra det? Kan det bero på att om vi själva fick välja så kanske vi inte hade besökt graven alls? Den här allmänna utsedda helgen kanske helt enkelt hjälper till att få det att bli av överhuvudtaget? Men om det inte är viktigare än så, då kan man undra vad gravbesöket egentligen fyller för funktion?

Många gånger hedrar vi de döda utan att reflektera över det, genom att förvalta det som de har lämnat efter sig. Olika sätt att hedra de bortgångna, är att glädjas åt gemensamma minnen, ta hand om något fysiskt som de har lämnat efter sig eller bry sig om de levande släktingarna och familj som finns i närheten. 

Vid ingången till Stampens kyrkogård står det “Tänk på döden”, det är en text som syftar till att få oss att uppskatta livet. När vi uppskattar livet då hedrar vi de som har gått bort, de som lever och skaparen av livet. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s